česky / english

Žrádlo & sádlo
Současnost

11. 11. 2013
Raut na premiéře animovaného filmu Sociologie?
studio Béla, Praha

25. 10. 2013
Pohoštění na závěrečném rautu filmového festivalu Edukofilm
Městské divadlo, Český Krumlov


Žrádlo & sádlo
Historie

Fiktivní firmu Žrádlo & Sádlo a.s. jsem založil krátce po svém návratu na pražskou Hanspaulku. Slouží především jako dodavatel jídla na mé vernisáže a akce mých kamarádů. Vařila už ale i na divadelních a hudeních festivalech, křtu CD či výtvarných workshopech. Speciality vlastní výroby jsou většinou prezentovány formou food instalace. Ochutnávka.

Milujeme jídlo, proto vaříme i jíme pomalu!

Podnik se proslavil především výrobou paštik a francouzských masových pomazánek typu rillettes. Maso na jejich přípravu se vaříme sedm i více hodin bílém víně. Ne nadarmo mě v brněnské Švandovo kavárně oslovují „paštikový král“. A to všichni jistě víte, jaký mají obecně brňáci vztah k pražákům!

Mimochodem, na Hané z marketingových důvodů občas vystupuji pod firmou Hanačka & Pražák s.r.o. Právě zde jsem se snažil proniknout dekadentním výrobkem – nakládanými syrečky na způsob utopenců. Historii tohoto receptu najdete na této etiketě.

Společnost se dále specializuje na výrobu zeleninových past. Ta nejoblíbenější je z grilovaných lilků, kterou společnost distribuuje pod reklamním sloganem: „Hezké chvilky s mými lilky!“

Firma občasně vaří i teplé speciality jako např. králíka po gaskoňsku, koňské maso pro dragounsku, hovězí líčka na červeném víně, pečenou jehněčí kýtu na rozmarýnu či vídeňské salonní plíčky. Široký je rovněž sortiment polévek, tzv. infuzí. Vaření teplých specialit se většinou odehrává na akcích Sám hostem na své hostině. V praxi to vypadá tak, že se přátelé složí na náklady spojené s hostinou, já uvařím, a pak jsem sám hostem u stolu.

Po vzoru Paula Newmana, který na prodeji své Paul Newman’s steak sauce vydělal stovky milionů dolarů, společnost podniká i v této komoditě. Stejně jako Newman ve svých počátcích, ji však většinou jen rozdáváme, což je zatím bohužel zatím charakteristické i pro značnou část naší produkce. V čase předvánočním se firma věnuje i výrobě kokosek („Šmídovy kokosky jsou dobré na líbání, sú dobré na bozky!“) a čokoládových kuliček v balení po sedmi kusech („Ke dvěma, co maj tě rády, přidej sedm z čokolády!“).

O nás

IHNED.CZ - Hezké chvilky s mými lilky
PRAŽSKÝ DENÍK - Existenci slavné hospody HOUTYŠ připomíná pamětní deska

Těšíme se na Vás!

☛ Pokračujte do galerie Žrádlo & Sádlo

Rudolf Šmíd